Printer Friendly Version 02.11.2023 - ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ @ 2 February 2024 07:41 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и исти су заказани за 17. децембар 2023. године.

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају боравиште у Румунији да, преко Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару, могу најкасније до 25. новембра 2023. године у поноћ поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у Румунији у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару.

Захтев се може поднети лично у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, на адреси Remus nr. 4 , поштом, e-mailom: srb.cons.timisoara@mfa.rs или путем факса +40256 / 490 - 425

Уз захтев за гласање у иностранству прилаже се копија важећег пасоша или личне карте Републике Србије. Пожељно је да ЛК буде очитана, како би била видљива адреса пребивалишта (исту можете да очитате у Генералном конзулату).

Напомињемо да држављани Републике Србије имају право да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству без обзира на врсту боравка, односно уколико ће на дан гласања боравити у иностранству.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, односно преко следећег линка https:// upit.birackispisak.gov.rs. Лице које је држављанин Р.Србије и има пребивалиште у Р.Србији, а није уписано у јединствени бирачки списак потребно је да поднесе и захтев за упис у ЈБС. Захтев се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електоронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Уколико се пријави довољан број бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места.

Захтев за гласање у иностранству можете преузети овде,

Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде.