Printer Friendly Version 06.11.2023 - U TEMIŠVARU SVEČANO OTVORENI 18. DANI SRPSKE KULTURE @ 10 November 2023 07:58 AM

Prvi put ove godine, tokom gotovo dve decenije postojanja, „Dane srpske kulture u Temišvaru“ je umesto projekcije filma svečano otvorila jedna pozorišna predstava: Gogoljeva "Ženidba" (u režiji Milana Karadžića) i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici u Nacionalnom pozorištu „Mihai Eminescu“, u zgradi Rumunske nacionalne opere u Temišvaru, u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata, 06.11.2023. g. otpočeli su osamnaesti Dani srpske kulture u Temišvaru (DSK), koji će trajati do 27. novembra o/g.

Пред почетак представе, у препуној сали су се обратили Кристијан Алин Мош, заменик председника Жупанијског савета Тимиш, Доминик Фриц, градоначелник Темишвара, Дејан Попов, потпредседник ССР и прочитано је писмо амбасадора Р.Србије у Румунији Стефана Томашевића. Такође, отварању је присуствовала и Јагода Стаменковић, начелник Сектора за међународну сарадњу и европске интеграцује Министарства културе и информисања, као и целокупан колектив ГК.

Поводом традиционалне манифестације „Дани српске културе у Темишвару“ ССР и српска заједница су и ове године потврдили своју снагу и организованост и овдашњој јавности кроз различите видове изражавања представиће свој језик, културу и потврдити своју особеност.

Током целог месеца новембра публици ће бити представљени различити културни садржаји кроз позоришне представе, изложбе слика и фотографија, књижевне вечери, концерте и др.