Printer Friendly Version 06.11.2023 - У ТЕМИШВАРУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 18. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ @ 8 November 2023 12:38 PM

Први пут ове године, током готово две деценије постојања, „Дане српске културе у Темишвару“ је уместо пројекције филма свечано отворила једна позоришна представа: Гогољева "Женидба" (у режији Милана Караџића) и извођењу ансамбла Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници у Националном позоришту „Mihai Eminescu“, у згради Румунске националне опере у Темишвару, у организацији Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата, 06.11.2023. г. отпочели су осамнаести Дани српске културе у Темишвару (ДСК), који ће трајати до 27. новембра о/г.

Пред почетак представе, у препуној сали су се обратили Кристијан Алин Мош, заменик председника Жупанијског савета Тимиш, Доминик Фриц, градоначелник Темишвара, Дејан Попов, потпредседник ССР и прочитано је писмо амбасадора Р.Србије у Румунији Стефана Томашевића. Такође, отварању је присуствовала и Јагода Стаменковић, начелник Сектора за међународну сарадњу и европске интеграцује  Министарства културе и информисања, као и целокупан колектив ГК.

Поводом традиционалне манифестације „Дани српске културе у Темишвару“ ССР и српска заједница су и ове године потврдили своју снагу и организованост и овдашњој јавности кроз различите видове изражавања представиће свој језик, културу и потврдити своју особеност.

Током целог месеца новембра публици ће бити представљени различити културни садржаји кроз позоришне представе, изложбе слика и фотографија, књижевне вечери, концерте и др.