Printer Friendly Version 27.01.2023 - PROSLAVE SVETOG SAVE U RUMUNIJI @ 7 April 2023 09:31 AM

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u punoj sali Rumunske nacionalne opere u Temišvaru 27. januara održana je centralna Svetosavska akademija.

Pored brojnih pripadnika srpske manjine i zvanica kulturnog i javnog života grada, svečanosti su prisustvovali: Dejan Savić u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u Regionu Arno Gujon, zamenik prefekta županije Timiš Sorin Jonesku, savetnik predesednika Županijskog saveta Dan Djakonu, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i poslanik u Parlamentu Rumunije Ognjan Krstić, starešina Sabornog hrama SPC u Temišvaru otac Joca Nestorovića i generalni konzul Vladan Tadić.

Svečanost je otvorena himnom Svetom Savi u izvođenju Mešovitog hora Srpske pravoslavne crkve u Temišvaru, a zatim je u nastavku, u izvođenju hora, srpske pozorišne grupe Talija i AKUD Mladost, prikazan jednočasovni scensko-muzički kolaž u kome su, kroz odlično uklopljene fragmente iz pisanih izvora o životu Svetog Save, prikazane poruke o značaju očuvanja jezika, vere i nacionalne kulture. Besedu o Svetom Savi napisala je i govorila dr. Ljubica Rajkić, pisac, prevodilac i dugogodišnji direktor Centra za kulturu u gradu Rešica.

Na početku drugog dela programa prisutne je u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pozdravio Dejan Savić, a potom je potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov pročitao pismo upućeno srpskoj manjini u Rumuniji od strane Serđa Nistora, savetnika za kulturu predsednika Rumunije Klausa Johanisa. Prisutne je pozdravio i zamenik prefekta županije Timiš Sorin Jonesku.

U drugom delu svečanosti prisutni su mogli da vide bogat program koji je izveo Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije „Venac“.

Tradicionalni svetosavski bal je održan u centru „Valeri“ sa više od 600 gostiju, a otvoren je plesom maturanata srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara.

Pored centralne manifestacije, svečanim liturgijama, prigodnim priredbama i tradicionalnim svetosavskim balovima u organizaciji Mesnih organizacija Saveza Srba u Rumuniji, dan Svetog Save je obeležen i u drugim gradovima gde žive Srbi: Arad (28.01.), Veliki Senmikluš (28.01.) i Rešici (29.01.).

Praznik Svetog Save je 27.01. proslavila i Srpska teoretska gimnazija „Dositej Obradović“ u Temišvaru.