Printer Friendly Version 27.01.2023 - ПРОСЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ У РУМУНИЈИ @ 7 April 2023 09:22 AM

У организацији Савеза Срба у Румунији у пуној сали Румунске националне опере у Темишвару 27. јануара одржана је централна Светосавска академија.

Поред бројних припадника српске мањине и званица културног и јавног живота града, свечаности су присуствовали: Дејан Савић у својству изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у Региону Арно Гујон, заменик префекта жупаније Тимиш Сорин Јонеску, саветник предеседника Жупанијског савета Дан Дјакону, председник Савеза Срба у Румунији и посланик у Парламенту Румуније Огњан Крстић, старешина Саборног храма СПЦ у Темишвару отац Јоца Несторовића и генерални конзул Владан Тадић.

Свечаност је отворена химном Светом Сави у извођењу Мешовитог хора Српске православне цркве у Темишвару, а затим је у наставку, у извођењу хора, српске позоришне групе Талија и АКУД Младост, приказан једночасовни сценско-музички колаж у коме су, кроз одлично уклопљене фрагменте из писаних извора о животу Светог Саве, приказане поруке о значају очувања језика, вере и националне културе. Беседу о Светом Сави написала је и говорила др. Љубица Рајкић, писац, преводилац и дугогодишњи директор Центра за културу у граду Решица.

На почетку другог дела програма присутне је у име председника Републике Србије Александра Вучића поздравио Дејан Савић, а потом је потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов прочитао писмо упућено српској мањини у Румунији од стране Серђа Нистора, саветника за културу председника Румуније Клауса Јоханиса. Присутне је поздравио и заменик префекта жупаније Тимиш Сорин Јонеску.

У другом делу свечаности присутни су могли да виде богат програм који је извео Национални ансамбл народних песама и игара са Косова и Метохије „Венац“.

Традиционални светосавски бал је одржан у центру „Валери“ са више од 600 гостију, а отворен је плесом матураната српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара.

Поред централне манифестације, свечаним литургијама, пригодним приредбама и традиционалним светосавским баловима у организацији Месних организација Савеза Срба у Румунији, дан Светог Саве је обележен и у другим градовима где живе Срби: Арад (28.01.), Велики Сенмиклуш (28.01.) и Решици (29.01.).

Празник Светог Саве је 27.01. прославила и Српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару.