Printer Friendly Version 17.10.2022 - Obeležavanje godišnjice stradanja srpskih interniraca u logoru u Aradu @ 20 October 2022 10:33 AM

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjice istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, 17. oktobra 2022. godine, kod spomen ploče na ulazu u Aradsku tvrđavu, održana je komemorativna svečanost uz državne i vojne počasti u spomen na 4.317 stradalih Srba interniraca u Aradskom logoru u periodu od 1914. do 1918. godine.

U ime Vlade R. Srbije venac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, u pratnji državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Antića i generalnog konzula Vladana Tadića.

Ceremoniji polaganja venaca su prisustvovali i vence položili: zamenik prefekta županije Arad Doru Sinaći, zamenik predsednika Županijskog saveta Arad Jonel Bulbuk, zamenik gradonačelnika Ilie Keša, predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, kadeti Vojne Akademije i studenti Policijske akademije iz Beograda, predstavnici Saveza Srba u Rumuniji, učenici Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara, predstavnici SUBNOR-a i nekoliko drugih udruženja potomaka ratnika i čuvara tradicije, kao i predstavnici Generalnog konzulata.

Venci su položeni i na spomenik stradalim srpskim internircima koji su sahranjeni na obali reke Moriš, spomenik stradalim srpskim internircima koji se nalazi na aradskom gradskom groblju Pomenirea, kao i na spomenik stradalim jugoslovenskim pilotima u aprilskom ratu 1941. godine na groblju heroja u Temišvaru.