Printer Friendly Version 17.10.2022 - Обележавање годишњице страдања српских интернираца у логору у Араду @ 19 October 2022 11:57 AM

У складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, 17. октобра 2022. године, код спомен плоче на улазу у Арадску тврђаву, одржана је комеморативна свечаност уз државне и војне почасти у спомен на 4.317 страдалих Срба интернираца у Арадском логору у периоду од 1914. до 1918. године.

У име Владе Р. Србије венац је положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у пратњи државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Антића и генералног конзула Владана Тадића.

Церемонији полагања венаца су присуствовали и венце положили: заменик префекта жупаније Арад Дору Синаћи, заменик председника Жупанијског савета Арад Јонел Булбук, заменик градоначелника Илие Кеша, представници Министарства одбране Републике Србије, кадети Војне Академије и студенти Полицијске академије из Београда, представници Савеза Срба у Румунији, ученици Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, представници СУБНОР-а и неколико других удружења потомака ратника и чувара традиције, као и представници Генералног конзулата.

Венци су положени и на споменик страдалим српским интернирцима који су сахрањени на обали реке Мориш, споменик страдалим српским интернирцима који се налази на арадском градском гробљу Помениреа, као и на споменик страдалим југословенским пилотима у априлском рату 1941. године на гробљу хероја у Темишвару.