Printer Friendly Version 14.10.2022 - VIII Međunarodni naučni skup „Materijalna i duhovna kultura Srba u multietničkim sredinama i/ili perifernim oblastima“ @ 19 October 2022 10:57 AM

Na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru (UVT) 14. oktobra otvoren je osmi po redu Međunarodni naučni skup pod nazivom „Materijalna i duhovna kultura Srba u multietničkim sredinama i/ili perifernim oblastima“ koji organizuju Filološki, istorijski i teološki fakultet UVT i Centar za naučna istraživanja kulture Srba u Rumuniji (deluje u okviru Saveza Srba u Rumuniji) u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Nišu.

Na otvaranju naučnog skupa prisutnima su se obratili prorektor UVT prof. dr Dana Perček, dekan Filološkog, istorijskog i teološkog fakultet UVT prof. dr Loredana Punga, predsednik SSR i narodni poslanik Ognjan Krstić, predstavnik Eparhije temišvarske iguman Justin, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Goran Maksimović, profesor srpskog jezika na Filološkom, istorijskom i teološkom fakultetu UVT dr Mihaj Radan i generalni konzul Vladan Tadić.

U okviru otvaranja skupa predstavljen je osmi broj naučnog časopisa Ishodišta u kome su štampani radovi prezentovani na skupu održanom 2020. godine.

Tokom trodnevnog rada skupa u plenumu i po sekcijama prezentovano je 39 naučnih radova iz raznih oblasti materijalne i duhovne kulturne baštine Srba u matici i perifernim oblastima koji su u najvećem delu nastali kao rezultat terenskih istraživanja. Autori radova su eminentni stručnjaci, univerzitetski profesori i istraživači iz Srbije, Rumunije i Bosne i Hercegovine.