Printer Friendly Version 14.10.2022 - VIII Међународни научни скуп „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима“ @ 19 October 2022 10:53 AM

На Западном универзитету у Темишвару (УВТ) 14. октобра отворен је осми по реду Међународни научни скуп под називом „Материјална и духовна култура Срба у мултиетничким срединама и/или периферним областима“ који организују Филолошки, историјски и теолошки факултет УВТ и Центар за научна истраживања културе Срба у Румунији (делује у оквиру Савеза Срба у Румунији) у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Нишу.

На отварању научног скупа присутнима су се обратили проректор УВТ проф. др Дана Перчек, декан Филолошког, историјског и теолошког факултет УВТ проф. др Лоредана Пунга, председник ССР и народни посланик Огњан Крстић, представник Епархије темишварске игуман Јустин, професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу др Горан Максимовић, професор српског језика на Филолошком, историјском и теолошком факултету УВТ др Михај Радан и генерални конзул Владан Тадић.

У оквиру отварања скупа представљен је осми број научног часописа Исходишта у коме су штампани радови презентовани на скупу одржаном 2020. године.

Током тродневног рада скупа у пленуму и по секцијама презентовано је 39 научних радова из разних области материјалне и духовне културне баштине Срба у матици и периферним областима који су у највећем делу настали као резултат теренских истраживања. Аутори радова су еминентни стручњаци, универзитетски професори и истраживачи из Србије, Румуније и Босне и Херцеговине.