Printer Friendly Version 04.10.2022 - Započet novi Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija @ 19 October 2022 10:48 AM

U Temišvaru je 04.10. održana konferencija povodom otvaranja novog programskog perioda INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija za period 2021-2027. godina u okviru koje je i objavljen prvi poziv za dostavljanje predloga projekata.

Konferenciji, koja je održana u velikoj sali Županijskog saveta župnije Timiš, pored više od 150 predstavnika institucija i organizacija dosadašnjih korisnika programa, prisustvovali su državni podsekretar Ministarstva za razvoj, javne radove i administraciju Rumunije Gabriel Trajan Gilea, predsednik županijskog saveta Timiš Adrian Nika, generalni direktor Regionalne razvojne agencije zapad Sorin Maksim, rukovodilac upravljačkog tela programa prekogranične saradnje Oana Kirstea, direktorka regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju Anka Lolesku, pomoćnik ministra za evropske integracije R. Srbije Mihajilo Dašić, predstavnici Ministarstva za evropske integracije Valentina Vidović, Milica Marković Tomić, Vasilija Stanić i Nikola Stojčevski, predstavnice antene zajedničkog sekretarijata iz Zrenjanina Stana Babić i Biljana Guzina, i generalni konzul Vladan Tadić.

Konferencija je održana u vrlo pozitivnoj atmosferi nakon uspešno završenog programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020, koji se ocenjuje kao jedan od najuspešnijih u EU. Od strane svih govornika iskazana je čvrsta podrška potencijalnim korisnicima novog programskog perioda, uz uverenje da će njegova realizacija biti još uspešnija u odnosu na prethodni, imajući u vidu pozitivna iskustva i dobre partnerske odnose ostvarene u prethodnom periodu. Za novi programski period predviđen je budžet od oko 75.000.000 evra bespovratnih sredstava, što sa nacionalnim sufinansiranjem iznosi više od 87.000.000 evra.