Printer Friendly Version 04.10.2022 - Започет нови Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија @ 19 October 2022 10:43 AM

У Темишвару је 04.10. одржана конференција поводом отварања новог програмског периода ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија за период 2021-2027. година у оквиру које је и објављен први позив за достављање предлога пројеката.

Конференцији, која је одржана у великој сали Жупанијског савета жупније Тимиш, поред више од 150 представника институција и организација досадашњих корисника програма, присуствовали су државни подсекретар Министарства за развој, јавне радове и администрацију Румуније Габриел Трајан Гилеа, председник жупанијског савета Тимиш Адриан Ника, генерални директор Регионалне развојне агенције запад Сорин Максим, руководилац управљачког тела програма прекограничне сарадње Оана Кирстеа, директорка регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, помоћник министра за европске интеграције Р. Србије Михајило Дашић, представници Министарства за европске интеграције Валентина Видовић, Милица Марковић Томић, Василија Станић и Никола Стојчевски, представнице антене заједничког секретаријата из Зрењанина Стана Бабић и Биљана Гузина, и генерални конзул Владан Тадић.

Конференција је одржана у врло позитивној атмосфери након успешно завршеног програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020, који се оцењује као један од најуспешнијих у ЕУ. Од стране свих говорника исказана је чврста подршка потенцијалним корисницима новог програмског периода, уз уверење да ће његова реализација бити још успешнија у односу на претходни, имајући у виду позитивна искуства и добре партнерске односе остварене у претходном периоду. За нови програмски период предвиђен је буџет од око 75.000.000 евра бесповратних средстава, што са националним суфинансирањем износи више од 87.000.000 евра.