Printer Friendly Version 05.09.2022 - Почетак школске године у српској гимназији у Темишвару @ 28 September 2022 07:14 AM

У понедељак, 05.09.2022.г. у Српској теоретској гимназији „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару одржана je пригодна свечаност поводом почетка нове школске године. Поред ученика и професора школе и великог броја родитеља свечаности су присуствовали: Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и Србе у региону, Огњан Крстић, председник ССР и посланик у парламенту Румуније, Сорин Јонеску, заменик префекта жупаније Тимиш, Јожеф Халас, заменик директора Генералног школског инспектората жупаније Тимиш и Владан Тадић генерални конзул.

На почетку свечаности, а након кратког верског обреда, присутнима су се обратиле све званице посебно истичући значај Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару за образовање српске мањине, као и значај школовања на матерњем језику. У свом обраћању генерални конзул је нагласио жељу свих присутних за обезбеђење што бољих услова за рад Гимназије, као и стално настојање да присуство и помоћ Матице Србије у раду школе буде што веће и конкретније, а све у договору са руководством школе, ССР, Епархијом и свим другим који су надлежни и одговорни за њен рад и добро функционисање. Посебно се захвалио присутним представницима Владе АП Војводине А. Софићу и Д. Ћутилу, имајући у виду да је на молбу Генералног конзулата Фонд за избегла, расељена лица и Србе у региону донирао средства за куповину.

Након програма и представљања ученика најмлађе групе предшколског узраста, Душко Ћутило је у име Фонда за избегла, расељена лица и Србе у региону симболично уручио поклоне за сву децу од припремног до осмог разреда у виду школских ранаца опремљених прибором и радним материјалима у складу са узрастом и полом детета.