Printer Friendly Version Potpisan Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin (Republika Srbija) i auto-puta Temišvar-Moravica (Rumunija), Temišvar 23. jun 2022. godine @ 27 June 2022 12:10 PM

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović i potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja i infrastrukture Rumunije Sorin Mihaj Grindeanu potpisali su 23. juna 2022. godine u Temišvaru „Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd-Vatin (Republika Srbija) i auto-puta Temišvar-Moravica (Rumunija)“.

Autoput Beograd – Temišvar je od strateške važnosti za obe strane, s obzirom da će dodatno infrastrukturno povezati dve susedne zemlje, omogućiti neometan i brži protok međunarodnog drumskog saobraćaja u zajedničkom području državne granice i biti još jedan od elemenata za privlačenje investicija u region. Beograd će ojačati ulogu važnog saobraćajnog čvorišta na Zapadnom Balkanu, dok će Rumunija ostvariti bržu konekciju sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Slovenijom, Italijom i Austrijom.

Na konferenciji za medije koja je usledila nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, ministri Momirović i Grindeanu su potvrdili spremnost za dalje unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima, sa posebnim naglaskom na saradnju u oblasti infrastrukture i saobraćaja.

Pored predstavnika nadležnih resora sa obe strane, državne sekretarke u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije D.Gitman te najviših predstavnika županijske i gradske vlasti, ovom vrlo zapaženom događaju prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i zamenica ambasadora Rumunije u Srbiji Anka Popa. Događaj su propratili i brojni mediji.