Printer Friendly Version Потписан Споразум између Владе Републике Србије и Владе Румуније о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд-Ватин (Република Србијa) и ауто-пута Темишвар-Моравица (Румунија), Темишвар 23. јун 2022. године @ 27 June 2022 12:00 PM

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић и потпредседник Владе и министар саобраћаја и инфраструктуре Румуније Сорин Михај Гриндеану потписали су 23. јуна 2022. године у Темишвару „Споразум између Владе Републике Србије и Владе Румуније о утврђивању детаља за повезивање ауто-пута Београд-Ватин (Република Србијa) и ауто-пута Темишвар-Моравица (Румунија)“.

Аутопут Београд – Темишвар је од стратешке важности за обе стране, с обзиром да ће додатно инфраструктурно повезати две суседне земље, омогућити неометан и бржи проток међународног друмског саобраћаја у заједничком подручју државне границе и бити још један од елемената за привлачење инвестиција у регион. Београд ће ојачати улогу важног саобраћајног чворишта на Западном Балкану, док ће Румунија остварити бржу конекцију са Хрватском, Црном Гором, Словенијом, Италијом и Аустријом.

На конференцији за медије која је уследила након церемоније потписивања споразума, министри Момировић и Гриндеану су потврдили спремност за даље унапређење билатералне сарадње у свим областима, са посебним нагласком на сарадњу у области инфраструктуре и саобраћаја.

Поред представника надлежних ресора са обе стране, државне секретарке у Министарству спољних послова Румуније Д.Гитман те највиших представника жупанијске и градске власти, овом врло запаженом догађају присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и заменица амбасадора Румуније у Србији Анка Попа. Догађај су пропратили и бројни медији.