Printer Friendly Version U Temišvaru obeleženi Dan Evrope, Dan pobede nad fašizmom i Dan nezavisnosti Rumunije @ 10 May 2022 02:59 PM

U organizaciji Prefekture Županije Timiš i Grada Temišvara, na centralnom trgu Slobode u Temišvaru, 09,05. obeleženi su Dan Evrope, Dan pobede nad fašizmom i Dan nezavisnosti Rumunije.

Na svečanosti u čijem je prvom planu bio Dan Evrope, održano je opelo stradalima u Drugom svetskom ratu i defile počasne jedinice temišvarskog garnizona. Svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici županije Timiš i grada Temišvara, kao i predstavnici konzularnog kora. Nakon intoniranja himni EU i Rumunije, prigodnim govorima prisutnima su se obratili: prefekt Mihai Ritivoiu, predsednik Županijskog saveta Timiš Alin Nika, gradonačelnik Temišvara Dominik Fric i, u svojstvu predsednika konzularnog kora, generalni konzul Vladan Tadić.

Povodom svečanosti na trgu su postavljeni štandovi konzulata Republike Srbije, Nemačke, Češke, Moldavije, Bugarske, Španije, Francuske i Mađarske. Mnogobrojnim posetiocima na štandovima su deljeni promotivni materijali, gastronomski specijaliteti i drugo. „Srpski štand“ je tradicionalno promovisao turističke potencijale Srbije predstavljene kroz brošure i prospekte Turističke organizacije Srbije, uz degustaciju pojedinih proizvoda srpske konditorske industrije i prigodnih specijaliteta. U popodnevnom programu na centralnoj bini, među brojnim učesnicima, sa spletom pesama nastupila je pevačka grupa srpske teoretske gimnazije Dositej Obradović iz Temišvara.