Printer Friendly Version У Темишвару обележени Дан Европе, Дан победе над фашизмом и Дан независности Румуније @ 10 May 2022 02:50 PM

У организацији Префектуре Жупаније Тимиш и Града Темишвара, на централном тргу Слободе у Темишвару, 09,05. обележени су Дан Европе, Дан победе над фашизмом и Дан независности Румуније.

На свечаности у чијем је првом плану био Дан Европе, одржано је опело страдалима у Другом светском рату и дефиле почасне јединице темишварског гарнизона. Свечаности су присуствовали највиши званичници жупаније Тимиш и града Темишвара, као и представници конзуларног кора. Након интонирања химни ЕУ и Румуније, пригодним говорима присутнима су се обратили: префект Михаи Ритивоиу, председник Жупанијског савета Тимиш Алин Ника, градоначелник Темишвара Доминик Фриц и, у својству председника конзуларног кора, генерални конзул Владан Тадић.

Поводом свечаности на тргу су постављени штандови конзулата Републике Србије, Немачке, Чешке, Молдавије, Бугарске, Шпаније, Француске и Мађарске. Многобројним посетиоцима на штандовима су дељени промотивни материјали, гастрономски специјалитети и друго. „Српски штанд“ је традиционално промовисао туристичке потенцијале Србије представљене кроз брошуре и проспекте Туристичке организације Србије, уз дегустацију појединих производа српске кондиторске индустрије и пригодних специјалитета. У поподневном програму на централној бини, међу бројним учесницима, са сплетом песама наступила је певачка група српске теоретске гимназије Доситеј Обрадовић из Темишвара.