Printer Friendly Version Završen projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ @ 29 April 2022 02:34 PM

U Temišvaru je 29. aprila 2022. održana konferencija povodom završetka strateškog projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“, realizovanog u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Na konferenciji su se partnerima u projektu i dugima učesnicima, kao i prisutnim medijima, obratili: predsednik županijskog saveta Timiš Alin Nika, savetnik ministra za životnu sredinu, vodoprivredu i šumarstvo Šandor Pastor; državni sekretar Ministarstva razvoja, javnih poslova i administracije Daniel Surdu; generalni direktor Voda Rumunije Gabriel Štika i generalni konzul Vladan Tadić. U svim govorima je istaknut značaj realizacije ovog projekta kojom je stvorena mogućnost za dodatno povezivanje i približavanje Temišvara i Zrenjanina, ali i drugih mesta u Banatu sa obe strane državne granice.

Projekat je realizovan u partnerstvu „Voda Banata“ i Županijskog saveta Timiš sa rumunske i „Voda Vojvodine“ i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa srpske strane, a obuhvata uspostavljanje plovnosti Begejom od Temišvara do Zrenjanina u ukupnoj dužini od 114,50 km (44,5 km na teritoriji Rumunije i 70 km na teritoriji Srbije), kao i izgradnju biciklističke staze duž obale Begeja. U realizaciju projekta je ukupno utrošeno 13,9 miliona evra, od čega su 85% nepovratna sredstva EU.