Printer Friendly Version Завршен пројекат „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју“ @ 29 April 2022 02:26 PM

У Темишвару је 29. априла 2022. одржана конференција поводом завршетка стратешког пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју“, реализованог у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.

На конференцији су се партнерима у пројекту и дугима учесницима, као и присутним медијима, обратили: председник жупанијског савета Тимиш Алин Ника, саветник министра за животну средину, водопривреду и шумарство Шандор Пастор; државни секретар Министарства развоја, јавних послова и администрације Даниел Сурду; генерални директор Вода Румуније Габриел Штика и генерални конзул Владан Тадић. У свим говорима је истакнут значај реализације овог пројекта којом је створена могућност за додатно повезивање и приближавање Темишвара и Зрењанина, али и других места у Банату са обе стране државне границе.

Пројекат је реализован у партнерству „Вода Баната“ и Жупанијског савета Тимиш са румунске и „Вода Војводине“ и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу са српске стране, а обухвата успостављање пловности Бегејом од Темишвара до Зрењанина у укупној дужини од 114,50 km (44,5 km на територији Румуније и 70 km на територији Србије), као и изградњу бициклистичке стазе дуж обале Бегеја. У реализацију пројекта је укупно утрошено 13,9 милиона евра, од чега су 85% неповратна средства ЕУ.