Printer Friendly Version U Rumuniji održana nacionalna faza takmičenja iz srpskog jezika i književnosti @ 29 April 2022 01:54 PM

U Oradei (Županija Bihor) od 27. do 29. aprila, u organizaciji Ministarstva obrazovanje i istraživanja Rumunije održana je Nacionalna faza olimpijade slovenskih maternjih jezika - srpskog, češkog i slovačkog.

Domaćin ovogodišnje tradicionalne manifestacije je Županijski prosvetni inspektorat Bihor. Na svečanom otvaranju 27. aprila učesnicima i organizatorima Olimpijade obratili su se: savetnik u Ministarstvu obrazovanja zadužen za srpsku, slovačku i češku manjinu J. Gubani, generalni inspektor Županijskog školskog inspektorata H. Abrudan, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i narodni poslanik Ognjan Krstić i generalni konzul Vladan Tadić.

Na ovogodišnjoj olimpijadi je učestvovalo 78 učenika (36 pripadnika slovačke, 36 srpske i 6 češke manjine). Sa srpske strane učestvovali su učenici i profesori Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“ iz Temišvara i deca koja fakultativno uče srpski jezik u rumunskim gimnazijama u Novoj Moldavi, Ulbeču, Požeženi i Sokolovcu. Učenici srpskog jezika osvojili su po 6 prvih, drugih i trećih nagrada i 5 pohvalnica. Savez Srba u Rumuniji, koji je organizovao učešće srpskih predstavnika, nagradiće sve takmičare iz srpskog jezika višednevnom fakultativnom ekskurzijom u Srbiju.