Printer Friendly Version У Румунији одржана национална фаза такмичења из српског језика и књижевности @ 29 April 2022 01:50 PM

У Орадеи (Жупанија Бихор) од 27. до 29. априла, у организацији Министарства образовање и истраживања Румуније одржана је Национална фаза олимпијаде словенских матерњих језика - српског, чешког и словачког.

Домаћин овогодишње традиционалне манифестације је Жупанијски просветни инспекторат Бихор. На свечаном отварању 27. априла учесницима и организаторима Олимпијаде обратили су се: саветник у Министарству образовања задужен за српску, словачку и чешку мањину Ј. Губани, генерални инспектор Жупанијског школског инспектората Х. Абрудан, председник Савеза Срба у Румунији и народни посланик Огњан Крстић и генерални конзул Владан Тадић.

На овогодишњој олимпијади је учествовало 78 ученика (36 припадника словачке, 36 српске и 6 чешке мањине). Са српске стране учествовали су ученици и професори Српске теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара и деца која факултативно уче српски језик у румунским гимназијама у Новој Молдави, Улбечу, Пожежени и Соколовцу. Ученици српског језика освојили су по 6 првих, других и трећих награда и 5 похвалница. Савез Срба у Румунији, који је организовао учешће српских представника, наградиће све такмичаре из српског језика вишедневном факултативном екскурзијом у Србију.