Printer Friendly Version OBELEŽAVANjE DANA SRPSKOG JEZIKA U RUMUNIJI @ 22 November 2021 02:10 PM

U Kulturnom centru Saveza Srba u Temišvaru, u okviru 16. Dana srpske kulture koje organizuju Savez Srba u Rumuniji i Generalni konzulat Republike Srbije, obeležen je Dan srpskog jezika u Rumuniji. 21. novembar, kao dan srpskog jezika u Rumuniji, ustanovljen je donošenjem zakona u Parlamentu Rumunije 6. septembra 2016. godine, simbolizujući dan na koji je 1826. godine, Dimitrije Pantić Tirol, temišvarski pisac i publicista, obavestio Vuka Karadžića da je novim pismom štampao prvi broj „Banatskog almanaha“, jedne od prvih publikacija na srpskom jeziku.

Svečanosti su prisustvovali, predstavnik Ministarstva kulture Rumunije Aurora Karavasile, predsednik Saveza Srba u Rumuniji i narodni poslanik Ognjan Krstić, počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović i generalni konzul Vladan Tadić.

Besedu o Srpskom jeziku održao je prof. dr Milja Radan, dugogodišnji šef odseka za srpski jezik na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. U okviru svečanosti predstavljena je knjiga prof. dr Dušana Popova „Leksikon srpskih učitelja u Rumuniji 1919-1989“ koju je izdao Savez Srba u Rumuniji, kao i izložba pod nazivom „Srpske muzikalije štampane u Rumuniji“, autora Dejana Popova. Ovogodišnji dobitnik nagrade za čuvanje i negovanje srpskog jezika, tradicije i kulture je Milica Pantin, student Fakulteta muzičkih umetnosti u Bukureštu, koja se publici predstavila sa nekoliko arija iz svog repertoara.