Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕЗИКА У РУМУНИЈИ @ 22 November 2021 02:01 PM

У Културном центру Савеза Срба у Темишвару, у оквиру 16. Дана српске културе које организују Савез Срба у Румунији и Генерални конзулат Републике Србије, обележен је Дан српског језика у Румунији. 21. новембар, као дан српског језика у Румунији, установљен је доношењем закона у Парламенту Румуније 6. септембра 2016. године, симболизујући дан на који је 1826. године, Димитрије Пантић Тирол, темишварски писац и публициста, обавестио Вука Караџића да је новим писмом штампао први број „Банатског алманаха“, једне од првих публикација на српском језику.

Свечаности су присуствовали, представник Министарства културе Румуније Аурора Каравасиле, председник Савеза Срба у Румунији и народни посланик Огњан Крстић, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић.

Беседу о Српском језику одржао је проф. др Миља Радан, дугогодишњи шеф одсека за српски језик на Западном универзитету у Темишвару. У оквиру свечаности представљена је књига проф. др Душана Попова „Лексикон српских учитеља у Румунији 1919-1989“ коју је издао Савез Срба у Румунији, као и изложба под називом „Српске музикалије штампане у Румунији“, аутора Дејана Попова. Овогодишњи добитник награде за чување и неговање српског језика, традиције и културе је Милица Пантин, студент Факултета музичких уметности у Букурешту, која се публици представила са неколико арија из свог репертоара.