Printer Friendly Version POSETA SAVEZU SRBA I SRPSKOJ GIMNAZIJI U TEMIŠVARU @ 12 November 2021 10:50 AM

Drugog dana boravka u Temišvaru povodom otvaranja 16. Dana srpske kulture, realizovane su posete i razgovori ambasadora Stefana Tomaševića, v.d pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Nikoline Milatović Popović i generalnog konzula Vladana Tadića u sedištu Saveza Srba u Rumuniji (SSR) i Srpskoj teoretskoj gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru.

U sedištu SSR u Temišvaru, sekretar SSR Zlatiborka Markov i potpredsednici Dejan Popov i Borko Jorgovan su gostima predstavili aktuelno stanje u pogledu organizacije i aktivnosti SSR na planu očuvanja nacionalnog, jezičkog i kulturnog identiteta i promocije srpskih vrednosti na ovim prostorima. Razgovarano je i o položaju i ostvarivanju prava srpske manjine u Rumuniji, sa posebnim akcentom na pitanju obrazovanja na srpskom jeziku.

U Srpskoj teoretskoj gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru direktorka Aleksandra Stojkov je upoznala goste sa prostornim i kadrovskim kapacitetima koja ova ustanova raspolaže i problemima sa kojima se suočavaju u sprovođenju obrazovanja na srpskom jeziku od predškolskog, osnovno školskog do srednješkolskog obrazovnog ciklusa. U prethodnom periodu u gimnaziji je započeto sa kreiranjem nastavnih, infrastrukturnih i kadrovskih planova za unapređenje kvaliteta nastave i ponude vannastvnih aktivnosti, što bi trebalo da dovede do poboljšanja ugleda i većeg broja upisanih učenika u budućnosti.

Ambasador Stefan Tomašević je istakao zadovoljstvo novom energijom i idejama koje je donela nedavna promena na čelu škole, ali istovremeno i razočarenje činjenicom da se u školi trenutno nastava odvija onlajn zbog nedovoljnog broja vakcinisanih nastavnika u ovoj školi. Obrazovanje na srpskom jeziku apostrofirao kao ključni element očuvanja nacionalnog identiteta i potvrdio podršku Republike Srbije u tom cilju, kao i konkretnu pomoć prema zahtevima i predlozima koje gimnazija ima.

Nikolina Milatović Popović je upoznala direktorku sa instrumentima finansiranja koje Uprava za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu sprovodi za Srbe iz regiona i izrazila očekivanje da će, u buduće, srpska zajednica iz Rumunije uzeti aktivnije učešće sa projektima iz oblasti obrazovanja, čijom realizacijom bi se unapredio nastavni proces u gimnaziji.