Printer Friendly Version ПОСЕТА САВЕЗУ СРБА И СРПСКОЈ ГИМНАЗИЈИ У ТЕМИШВАРУ @ 12 November 2021 10:29 AM

Другог дана боравка у Темишвару поводом отварања 16. Дана српске културе, реализоване су посете и разговори амбасадора Стефана Томашевића, в.д помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николине Милатовић Поповић и генералног конзула Владана Тадића у седишту Савеза Срба у Румунији (ССР) и Српској теоретској гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару.

У седишту ССР у Темишвару, секретар ССР Златиборка Марков и потпредседници Дејан Попов и Борко Јоргован су гостима представили актуелно стање у погледу организације и активности ССР на плану очувања националног, језичког и културног идентитета и промоције српских вредности на овим просторима. Разговарано је и о положају и остваривању права српске мањине у Румунији, са посебним акцентом на питању образовања на српском језику.

У Српској теоретској гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару директорка Александра Стојков је упознала госте са просторним и кадровским капацитетима која ова установа располаже и проблемима са којима се суочавају у спровођењу образовања на српском језику од предшколског, основно школског до средњешколског образовног циклуса. У претходном периоду у гимназији је започето са креирањем наставних, инфраструктурних и кадровских планова за унапређење квалитета наставе и понуде ваннаствних активности, што би требало да доведе до побољшања угледа и већег броја уписаних ученика у будућности.

Амбасадор Стефан Томашевић је истакао задовољство новом енергијом и идејама које је донела недавна промена на челу школе, али истовремено и разочарење чињеницом да се у школи тренутно настава одвија онлајн због недовољног броја вакцинисаних наставника у овој школи. Образовање на српском језику апострофирао као кључни елемент очувања националног идентитета и потврдио подршку Републике Србије у том циљу, као и конкретну помоћ према захтевима и предлозима које гимназија има.

Николина Милатовић Поповић је упознала директорку са инструментима финансирања које Управа за сарадњу с дијапором и Србима у региону спроводи за Србе из региона и изразила очекивање да ће, у будуће, српска заједница из Румуније узети активније учешће са пројектима из области образовања, чијом реализацијом би се унапредио наставни процес у гимназији.