Printer Friendly Version SARADNjA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLjE VOJVODINE I DIREKCIJE ZA JAVNO ZDRAVLjE ŽUPANIJE TIMIŠ @ 12 November 2021 09:29 AM

U Temišvaru je 09.11. održan drugi sastanak predstavnika Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Direkcije za javno zdravlje županije Timiš.

Dve delegacije su predvodili direktori navedenih institucija, prof. dr Vladimir Petrović i dr Flavius Ćoka. Sastanak je održan na medicinskom fakultetu u Temišvaru, a uvodnom delu su prisustvovali ambasador Stefan Tomašević, prorektor Univerziteta medicine i farmacije Temišvar Andrei Motok i generalni konzul Vladan Tadić.

U obraćanju članovima obe delegacije ambasador Stefan Tomašević je izrazio zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom dve zdravstvene institucije, koja je još jedan pokazatelj dobrih odnosa i saradnje dve zemlje, naročito u vreme pandemije, kada saradnja u oblasti zdravstva predstavlja jedan od prioriteta. Kao potvrdu dobre saradnje istakao pomoć Rumunije u vidu donacije vakcina R. Srbiji u junu, kao i nedavnu medicinsku pomoć Srbije Rumuniji sa kontingentom lekova i koncentratora kiseonika, koja je došla u kritičnim momentima za rumunski zdravstveni sistem. Sa obe strane je potvrđena podrška naporima dve značajne zdravstvene institucije za ostvarivanje uspešne saradnje, koja će rezultirati konkretnim projektima iz oblasti nadzora nad zaraznim bolestima na regionalnom nivou.

Na radnom delu sastanka usaglašeni su osnovni pravci zajedničkog delovanja u narednom periodu, koji se pre svega odnose na nadzor bolesti koje se prenose vektorima, ali i na zajedničko organizovanje naučnih skupova sa multidisciplinarnim i multiinstitucionalnim učešćem, realizaciju projekata finansiranih iz fondova evropske saradnje i zajedničko učešće na drugim naučnim skupovima i prezentovanje dobijenih rezultata.

Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan u Novom Sadu u aprilu 2022. godine