Printer Friendly Version САРАДЊА ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ И ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЖУПАНИЈЕ ТИМИШ @ 12 November 2021 09:22 AM

У Темишвару је 09.11. одржан други састанак представника Института за јавно здравље Војводине и Дирекције за јавно здравље жупаније Тимиш.

Две делегације су предводили директори наведених институција, проф. др Владимир Петровић и др Флавиус Ћока. Састанак је одржан на медицинском факултету у Темишвару, а уводном делу су присуствовали амбасадор Стефан Томашевић, проректор Универзитета медицине и фармације Темишвар Андреи Моток и генерални конзул Владан Тадић.

У обраћању члановима обе делегације амбасадор Стефан Томашевић је изразио задовољство успостављеном сарадњом две здравствене институције, која је још један показатељ добрих односа и сарадње две земље, нарочито у време пандемије, када сарадња у области здравства представља један од приоритета. Као потврду добре сарадње истакао помоћ Румуније у виду донације вакцина Р. Србији у јуну, као и недавну медицинску помоћ Србије Румунији са контингентом лекова и концентратора кисеоника, која је дошла у критичним моментима за румунски здравствени систем. Са обе стране је потврђена подршка напорима две значајне здравствене институције за остваривање успешне сарадње, која ће резултирати конкретним пројектима из области надзора над заразним болестима на регионалном нивоу.

На радном делу састанка усаглашени су основни правци заједничког деловања у наредном периоду, који се пре свега односе на надзор болести које се преносе векторима, али и на заједничко организовање научних скупова са мултидисциплинарним и мултиинституционалним учешћем, реализацију пројеката финансираних из фондова европске сарадње и заједничко учешће на другим научним скуповима и презентовање добијених резултата.

Договорено је да наредни састанак буде одржан у Новом Саду у априлу 2022. године