Printer Friendly Version OTVORENI 16. DANI SRPSKE KULTURE U TEMIŠVARU @ 10 November 2021 08:54 AM

Projekcijom filma „Ime naroda“ u kongresnoj sali hotela Temišvar u Temišvaru, 08.11.2021. godine otpočeli su šesnaesti „Dani srpske kulture u Temišvaru“ u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i Generalnog konzulata u Temišvaru, koji će trajati do 27. novembra. Manifestaciju je otvorio ambasador RS u Bukureštu Stefan Tomašević, a prisutnoj publici obratili su se: Slavica Trifunović, pomoćnik ministra kulture i informisanja R. Srbije, potpredsednik Županijskog saveta Timiš Kristijan Moš, zamenik prefekta županije Timiš Andrei Molnar, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov i arhijerejski zamenik Srpske pravoslavne eparhije temišvarske protojerej-stavrofor Marinko Markov. Pored drugih predstavnika lokalnih kulturnih institucija, konzularnog kora, pripadnika srpske zajednice i učenika srpske gimnazije u Temišvaru, svečanosti su prisustvovali i v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i generalni konzul Vladan Tadić.

Nakon pozdravnih reči zvaničnika prikazan je film „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, koji je naišao na dobre reakcije publike. Dani srpske kulture u Temišvaru su jedna od najznačajnijih manifestacija za srpsku zajednicu u Rumuniji, koji se u kontinuitetu održavaju šesnaest godina, čime se svake godine u novembru, u „mesecu srpske kulture“, prikazuju različiti kulturni sadržaji koji pokazuju stvaralaštvo srpske nacionalne manjine u Rumuniji, ali i predstavlja savremeno kulturno stvaralaštvo Srbije.

Dani Srpske kulture u Temišvaru podržani su od strane Ministarstva kulture Rumunije, Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i departmana za međuetničke odnose Vlade Rumunije.