Printer Friendly Version ОТВОРЕНИ 16. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ТЕМИШВАРУ @ 10 November 2021 08:28 AM

Пројекцијом филма „Име народа“ у конгресној сали хотела Темишвар у Темишвару, 08.11.2021. године отпочели су шеснаести „Дани српске културе у Темишвару“ у организацији  Савеза Срба у Румунији и Генералног конзулата у Темишвару, који ће трајати до 27. новембра. Манифестацију je отвориo амбасадор РС у Букурешту Стефан Томашевић, a присутној публици обратили су се: Славица Трифуновић, помоћник министра културе и информисања Р. Србије, потпредседник Жупанијског савета Тимиш Кристијан Мош, заменик префекта жупаније Тимиш Андреи Молнар, потпредседник Савеза Срба у Румунији Дејан Попов и архијерејски заменик Српске православне епархије темишварске протојереј-ставрофор Маринко Марков. Поред других представника локалних културних институција, конзуларног кора, припадника српске заједнице и ученика српске гимназије у Темишвару, свечаности су присуствовали и в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и генерални конзул Владан Тадић.

Након поздравних речи званичника приказан је филм „Име народа“ редитеља Дарка Бајића, који је наишао на добре реакције публике. Дани српске културе у Темишвару су једна од најзначајнијих манифестација за српску заједницу у Румунији, који се у континуитету одржавају шеснаест година, чиме се сваке године у новембру, у „месецу српске културе“, приказују различити културни садржаји који показују стваралаштво српске националне мањине у Румунији, али и представља савремено културно стваралаштво Србије.

Дани Српске културе у Темишвару подржани су од стране Министарства културе Румуније, Министарства културе и информисања Р. Србије и департмана за међуетничке односе Владе Румуније.