Printer Friendly Version Selaković: Beograd je u poslednja dva dana bio centar sveta @ 13 October 2021 01:33 PM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Beograd tokom dva dana skupa Pokreta nesvrstanih zemalja bio centar sveta i da je prisustvo brojnih delegacija bilo potvrda međunarodnog ugleda Srbije i politike koju vodi predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar Selaković je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je Srbija dovoljno i ekonomski i društveno ojačana i da je njen ugled pojačan, upravo zbog politike koju vodi, i da je zbog toga mogla da ugosti veliki broj gostiju, da se time podiči i pokaže da imamo prijatelje i partnere u Evropi, ali i van Evrope.

„Skup je ipak organizovan u uslovima pandemije, a potvrda međunarodnog ugleda Srbije i politike predsednika Vučića jeste i prisustvo i obim skupa koji je danas završen u Beogradu“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Ideja organizovanja skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ, naveo je ministar Selaković, bila je ne samo rebrendiranje Srbije, nego i to što države članice vide Srbiju kao nekoga kome je stalo do tog pokreta.

„Bio sam prethodnih meseci u desetinama kontakata sa ministrima spoljnih poslova i šefovima država i vlada, i kada su to bile države članice PNZ bez jedne jedine zadrške svako od njih je sa velikim žarom govorio o Beogradu, PNZ i Titu i njegovoj ulozi“, kazao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, Beograd je ostao rodno mesto i sedište PNZ i to je nešto što se pamti.

Selaković je rekao da smo mi evropska država koja je na svom putu evropskih integracija, ali da nismo evropocentrični i zaslepljeni, nego da imamo tradicionalne prijatelje i partnere koji žive na svim meridijanima.

Samo jedan od primera odnosa poštovanja prema našem narodu i državi je, kaže ministar Selaković, to što je u Gvatemali jedno selo nazvano Srbija.

„Srbija ima mnogo prijatelja, ali oni nisu samo tu kada treba da ih pozovete da za nešto glasaju, prijateljstva postoje da bi se održavala i negovala i onda ona imaju svoj puni smisao“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, na skupu PNZ u Beogradu prisutvovalo je 555 članova delegacija, a rezulatati skupa u svakom pogledu će se sabirati u dužem periodu i biće dobro analizirano kako je protekla konferencija, od političke dimenzije do organizaciono-tehničkih pitanja.

Ministar Selaković je naveo da je u organizaciji skupa učestvovalo više od 6.500 ljudi, ne samo iz Ministarstva spoljih poslova Srbije, nego i iz ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, kao i Grada Beograda.

„Sjajni ljudi koji su radili sa takvim žarom i energijom, i nema lepše stvari nego kada vam prijatelji iz inostranstva kažu da ovakvo gostoprimstvo nigde nisu doživeli i da će srpsko gostoprimstvo dugo da pamte. Mnogi od naših prijatelja koji su došli, neki su bili u Beogradu 1989. godine, neki početkom 80-ih, neki su bili pre 15 godina, svi su rekli da je Beograd potpuno drugačiji, da je grad koji se ubrzano razvija i modernizuje i da nigde nisu videli toliko kranova“, rekao je ministar Selaković.