Printer Friendly Version DANI PREOBRAŽENjA SRBA U RUMUNIJI @ 17 August 2021 03:45 PM

Međunarodna književno-duhovna manifestacija „28. Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ svečano je otvorena u Generalnom konzulatu u Temišvaru.

Tom prilikom upriličena je konferencija za medije na kojoj je detaljno predstavljen trodnevni program ovogodišnje manifestacije. Programom su predviđene književne večeri, okrugli sto posvećen saradnji Srba iz Rumunije i Srba iz Crne Gore, nekoliko kulturnih priredbi ali i posete srpskim manastirima i drugim znamenitostima u županijama Timiš i Karaš-Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo. Centralno mesto manifestacije, kao i svih prethodnih godina, predstavlja manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava, gde je predviđeno uručenje nagrade ovogodišnjem slavodobitniku, pesniku Nenadu Grujičiću iz Novog Sada.

Pored pisaca iz Srbije i Rumunije, na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju i pisci iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su zajedno sa predstavnicima Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore specijalni gosti ovogodišnje manifestacije. U nekoliko programa književnih večeri koji će se ove godine održati u kombinovanom izdanju (uživo i putem komunikacionih platformi), prisutnim piscima i pesnicima pridružiće se stvaraoci na srpskom jeziku iz još šest evropskih zemalja i SAD.

„Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ je najznačajnija književna manifestacija celokupnog srpskog rasejanja koju Savez Srba u Rumuniji tradicionalno organizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom i Departmanom za međuetničke odnose Vlade Rumunije i uz podršku Grada Vršca koji obezbeđuje novčani deo nagrade.