Printer Friendly Version ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА СРБА У РУМУНИЈИ @ 17 August 2021 03:22 PM

Међународна књижевно-духовна манифестација „28. Дани преображења Срба у Румунији“ свечано је отворена у Генералном конзулату у Темишвару.

Том приликом уприличена је конференција за медије на којој је детаљно представљен тродневни програм овогодишње манифестације. Програмом су предвиђене књижевне вечери, округли сто посвећен сарадњи Срба из Румуније и Срба из Црне Горе, неколико културних приредби али и посете српским манастирима и другим знаменитостима у жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво. Централно место манифестације, као и свих претходних година, представља манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику, песнику Ненаду Грујичићу из Новог Сада.

Поред писаца из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из Босне и Херцеговине и Црне Горе, који су заједно са представницима Српског националног савета Црне Горе специјални гости овогодишње манифестације. У неколико програма књижевних вечери који ће се ове године одржати у комбинованом издању (уживо и путем комуникационих платформи), присутним писцима и песницима придружиће се ствараоци на српском језику из још шест европских земаља и САД.

„Дани преображења Срба у Румунији“ је најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније и уз подршку Града Вршца који обезбеђује новчани део награде.