Printer Friendly Version U TEMIŠVARU OTVORENA IZLOŽBA GALERIJE MATICE SRPSKE @ 29 July 2021 09:02 AM

Izložbu pod nazivom Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice Srpske, 26. jula u Nacionalnom muzeju umetnosti u Temišvaru, otvorila je potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković. Otvaranju izložbe prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i generalni konzul u Temišvaru Vladan Tadić.

Izložba je realizovana na osnovu protokola o saradnji Galerije Matice Srpske iz Novog Sada i Nacionalnog muzeja umetnosti u Temišvaru, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinske vlade Vojvodine. Izložba obuhvata više od 70 dela srpskih slikara (Sava Šumanović, Milan Konjović, Paja Jovanović, Petar Dobrović, Anastas Jovanović i dr.) konceptualno raspoređenih kroz 4 teme (sloboda, progres, nasleđe i raznolikost), koje predstavljaju osnovne vrednosti na kojima je zasnovan razvoj evropskog društva, a koje se sada javnosti prezentuju kroz srpsko nacionalno kulturno nasleđe kao potvrda negovanja istih vrednosti od strane srpskog naroda kroz čitavu njegovu istoriju.

Otvarajući izložbu potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković je, pored ostalog, istakla da je reč o izložbi koja svojim bogatim sadržajem i porukama, ne govori samo o evropskim dimenzijama kulturnog nasleđa i dobroj saradnji dve ustanove kulture iz Srbije i Rumunije, već i o tradicionalnom prijateljstvu dva naroda i dve države.

Posebnu vrednost ovom kulturnom događaju daje činjenica da će publika moći da vidi deo fonda Galerije matice srpske čije sedište je u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022. godine, kao i to što se izložba odigrava u Temišvaru, koji će ovu prestižnu titulu poneti u 2023. godini.