Printer Friendly Version У ТЕМИШВАРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ @ 29 July 2021 08:55 AM

Изложбу под називом Европски феномени у колекцији Галерије Матице Српске, 26. јула у Националном музеју уметности у Темишвару, отворила је потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић. Отварању изложбе присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић и генерални конзул у Темишвару Владан Тадић.

Изложба је реализована на основу протокола о сарадњи Галерије Матице Српске из Новог Сада и Националног музеја уметности у Темишвару, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинске владе Војводине. Изложба обухвата више од 70 дела српских сликара (Сава Шумановић, Милан Коњовић, Паја Јовановић, Петар Добровић, Анастас Јовановић и др.) концептуално распоређених кроз 4 теме (слобода, прогрес, наслеђе и разноликост), које представљају основне вредности на којима је заснован развој европског друштва, а које се сада јавности презентују кроз српско национално културно наслеђе као потврда неговања истих вредности од стране српског народа кроз читаву његову историју.

Отварајући изложбу потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић је, поред осталог, истакла да је реч о изложби која својим богатим садржајем и порукама, не говори само о европским димензијама културног наслеђа и доброј сарадњи две установе културе из Србије и Румуније, већ и о традиционалном пријатељству два народа и две државе.

Посебну вредност овом културном догађају даје чињеница да ће публика моћи да види део фонда Галерије матице српске чије седиште је у Новом Саду, Европској престоници културе 2022. године, као и то што се изложба одиграва у Темишвару, који ће ову престижну титулу понети у 2023. години.