Printer Friendly Version PROSLAVA VIDOVDANA U RUMUNIJI @ 29 June 2021 02:37 PM

Ovogodišnje vidovdanske svečanosti u Rumuniji održane su 27. i 28. juna u Temišvaru i manastiru Zlatica u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji (SSR) i Srpske pravoslavne eparhije temišvarske.

U Sali Kulturnog centra Saveza Srba u Temišvaru, 27. juna, u prisustvu ambasadora R Srbije u Rumuniji Stefana Tomaševića, predsednika SSR i srpskog poslanika u parlamentu Rumunije Ognjana Krstića, arhijerejskog zamenika Eparhije temišvarske protojereja-stavrofora Marinka Markova, generalnog konzula u Temišvaru Vladana Tadića i drugih zvanica, održana je svečana Vidovdanska akademija na kojoj su, uz prigodan kulturno-umetnički program, dodeljene vidovdanske povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Savez Srba u Rumuniji od 1993. godine, za izuzetan dugogodišnji doprinos i rezultate u oblasti promovisanja srpske zajednice, razvijanju kulturnih, prosvetnih, duhovnih i privrednih delatnosti, kao i za saradnju i jačanje veza matične države sa Srbima iz Rumunije, dodeljuje Vidovdanske povelje i zahvalnice, zaslužnim pojedincima ili institucijama iz Rumunije. Ovogodišnji dobitnici najvišeg priznanja SSR, vidovdanske povelje su: Dugogodišnji predsednik SSR i narodni poslanik Slavomir Gvozdenović; Profesor Univerziteta u Bukureštu Dragan Stojanović; Učitelj u mestu Požežena Tomislav Popović i generalni konzul Vladan Tadić. SSR je Vidovdansku zahvalnicu ove godine dodelio protonamesniku Miloradu Ostojinu, rukovodiocu Srpskog pevačkog društva u Rešici Nini Trofimovoj i protojereju Đuri Plavšiću (posthumno).

Prisutnima su se prigodnim rečima obratili ambasador Stefan Tomašević, arhijerejski zamenik Marinko Markov i predsednik SSR Ognjan Krstić.