Printer Friendly Version Poseta v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u Regionu Arno Gujona Temišvaru @ 11 June 2021 08:23 AM

09. i 10.06.2021. godine realizovana je poseta v.d. direktora USDSR Arno Gujona Temišvaru, koja je započeta sastankom sa generalnim konzulom R. Srbije u Temišvaru Vladanom Tadićem, a potom nastavljena sastankom sa predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji (SSR) i obilaska sedišta SSR i Srpskog kulturnog centra u Temišvaru.

Arno Gujon je prisustvovao i svečanom prijemu u episkopskom dvoru Srpske pravoslavne eparhije temišvarske povodom 25 godina arhijerejske službe vladike Lukijana u ovoj eparhiji, gde je pored vladike Lukijana imao priliku da razgovara i sa episkopom Bihaćko-Petrovačkim Sergijem i vikarom eparhije Temišvarske protojerejom stavroforom Marinkom Markovim.

Drugog dana posete Arno Gujon je prisustvovao svečanoj arhijerejskoj liturgiji u srpskoj sabornoj crkvi u Temišvaru povodom hramovne slave Vaznesenja Gospodnjeg, a nakon liturgije je razgovarao sa predsednikom SSR i srpskim poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjanom Krstićem, kao i sa velikim brojem pripadnika srpske manjine u Rumuniji koji su izražavali zadovoljstvo njegovim dosadašnjim radom i angažovanjem, pre svega na pomoći srpskom stanovništvu na KiM.

Na kraju posete Arno Gujon je obišao kuću Dositeja Obradovića u Čakovo na kojoj su završeni radovi na rekonstrukciji objekta, a trenutno se izvode radovi na uređenju unutrašnjeg dvorišta. Radovi, koji bi trebalo da budu završeni u narednih mesec dana, finansiraju se sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinske vlade Vojvodine.