Printer Friendly Version Promocija srpskih proizvoda na rumunskom tržištu @ 30 April 2021 08:28 AM

Ambasador Stefan Tomašević prisustvovao je danas promociji srpskih proizvoda u prodajnom lancu kompanije Remarkt, u Aradu. Promociji su prisustvovali i predstavnici kompanije Remarkt Dušan Vilms, Đerardo Moncilo i Florian Katana, poslanik rumunskog Parlamenta i predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, zamenik prefekta okruga Arada Jonel Sinać, predsednik Županijskog saveta Arada Justin Ćonka, gradonačelnik Arada Kalin Bibarc i predstavnici srpske dijaspore.

Ambasador Tomašević je istakao da sa velikim zadovoljstvom, uoči Uskrsa, prisustvuje svečanosti koju su domaćini iz kompanije Remarkt pripremili u čast srpskih proizvoda, a kojima Srbija duguje veliku zahvalnost na pruženoj šansi i otvorenim vratima, koja je izuzetno teško otvoriti na zahtevnom evropskom tržištu. Naglasio je da je vizija plasmana srpskih proizvoda radi unapređenja ekonomske saradnje i pozicioniranja na rumunskom tržištu, posvećena povećanju obima robne razmene, ali i zbog sveukupnog jačanja bilateralnih odnosa između Srbije i Rumunije, bila osnovna ideja u razgovorima koje je pre godinu dana započeo sa Dušanom Vilmsom, ukazavši da je tu viziju i stazu po kojoj koračamo zapravo postavio i popločao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a to je vizija ekonomski jake Srbije, koja sa svojim susedima razvija najbolje odnose, što je politika koju na najbolji mogući način sprovodi ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković, koja kao važnu komponentu sadrži i ekonomsku diplomatiju, a predstavnicima Republike Srbije u svetu preostaje da je na adekvatan način zastupaju i realizuju.

Ambasador Tomašević je naglasio da smo do nedavno na rumunskom tržištu imali samo jednog proizvođača iz Srbije, kao i da su postojali pojedinačni pokušaji plasmana koji su bili neodrživi. Ukazao je da se danas može uverite da u trgovinskom lancu Remarkt postoji čitav spektar vrhunskih srpskih proizvoda. Zaključio je da je to plod posvećenog rada koji je zahtevao mnogo truda svih učesnika u ovom procesu. Ukazao je da je srećan jer među proizvodima, izuzev konditorskih, suhomesnatih i drugih prepoznatljivih brendova, značajno mesto zauzimaju srpska vina, što je od ogromnog značaja za vinsku industriju u Srbiji i u skladu sa strategijom Republike Srbije u pogledu pozicioniranja srpskih vina na inostranom tržištu. Dodao je da je Rumunsko tržište bogatije za srpske proizvode i da je siguran da će se saradnja srpskih proizvođača sa rumunskim lancima prodaje nastaviti, a asortiman robe dodatno proširiti. Konstatovao je da je otpočinjanje ovako značajne saradnje dobar pokazatelj i prilika za rumunske proizvođače da, koristeći primenjena i poznata iskustva, na srpskom tržištu dodatno ojačaju svoju ponudu.

Na kraju je zaključio da se istrajnost u radu i velika želja svih učesnika u okviru ovog projekta isplatila, gde je pored najvećih zasluga koje pripadaju domaćinima, istakao ogroman značaj srpskog distributera koji je omogućio da se objedini ponuda srpskih proizvođača i preuzeo značajan teret u pogledu finansiranja i razvoja jednog potpuno novog tržišta, usled čega će korist imati potrošači, kompanija Remarkt, srpski proizvođači, distributer, ali i srpsko - rumunski odnosi, danas znatno bogatiji i spremniji da u predstojećem periodu budu dodatno ojačani novim projektima i plodnom saradnjom privrednika koje ohrabruje, podstiče i sa velikom radošću očekuje.