Printer Friendly Version Proslava Dana Svetog Save u Rumuniji @ 28 January 2021 04:32 PM

U organizaciji Saveza Srba u Rumuniji u svečanoj sali Srpskog kulturnog centra u Temišvaru, 27.01.2021. godine održana je Svetosavska akademija.

Zbog strogih mera i zabrane okupljanja više od 20 lica u zatvorenom prostoru, program akademije je emitovan uživo preko zvaničnog facebook kanala Saveza Srba u Rumuniji. Svečanost je otvorena himnom Svetom Savi u izvođenju Mešovitog hora Srpske saborne crkve u Temišvaru. Program, koji je kombinovan sadržajima uživo iz Srpskog kulturnog centra i emitovanjem video poruka i kulturnih sadržaja, nastavljen je obraćanjem generalnog konzula Vladana Tadića i pozdravnom video porukom ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića. U nastavku su emitovane i video poruke direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujona i državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Kasalovića. Kazivanje o 100-godišnjici priključenja Srpske pravoslavne eparhije temišvarske srpskoj patrijaršiji izneo je protonamesnik dr Saša Jašin, a besedu o Svetom Savi izgovorio je prof. dr. Slavomir Gvozdenović, dugogodišnji predsednik SSR i poslanik u rumunskom parlamentu u tri mandata.

U umetničkom delu programa uživo je nastupala violinistkinja Nada Petrov, član Banatske filharmonije iz Temišvara, a emitovani su i snimci raznih numera izvedenih na svetosavskim akademijama u Rumuniji prethodnih godina. Prethodno su u svim hramovima Srpske pravoslavne Eparhije temišvarske služene liturgije uz tradicionalno učešće dece u recitovanju pesama posvećenih Svetom Savi.

Snimak svetosavske akademije možete pogledati na sledećem linku

https://www.facebook.com/496799005161/videos/411727643253828