Printer Friendly Version Прослава Дана Светог Саве у Румунији @ 28 January 2021 04:25 PM

У организацији Савеза Срба у Румунији у свечаној сали Српског културног центра у Темишвару, 27.01.2021. године одржана је Светосавска академија.

Због строгих мера и забране окупљања више од 20 лица у затвореном простору, програм академије је емитован уживо преко званичног facebook канала Савеза Срба у Румунији.

Свечаност је отворена химном Светом Сави у извођењу Мешовитог хора Српске саборне цркве у Темишвару. Програм, који је комбинован садржајима уживо из Српског културног центра и емитовањем видео порука и културних садржаја, настављен је обраћањем генералног конзула Владана Тадића и поздравном видео поруком министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића. У наставку су емитоване и видео поруке директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујона и државног секретара у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Зорана Касаловића. Казивање о 100-годишњици прикључења Српске православне епархије темишварске српској патријаршији изнео је протонамесник др Сашa Јашин, а беседу о Светом Сави изговорио је проф. др. Славомир Гвозденовић, дугогодишњи председник ССР и посланик у румунском парламенту у три мандата.

У уметничком делу програма уживо је наступала виолинисткиња Нада Петров, члан Банатске филхармоније из Темишвара, а емитовани су и снимци разних нумера изведених на светосавским академијама у Румунији претходних година. Претходно су у свим храмовима Српске православне Епархије темишварске служене литургије уз традиционално учешће деце у рецитовању песама посвећених Светом Сави.

Снимак светосавске академије можете погледати на следећем линку

https://www.facebook.com/496799005161/videos/411727643253828