Printer Friendly Version ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ ПРОЈЕКТА ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА @ 22 October 2019 08:04 AM

У Темишвару је 17.10. одржана конференција на којој је представљен нови пројекат из области здравства под називом „Заједнички приступ поједностављивању ране дијагнозе и лечења рака штитне жлезде код популације у партнерском подручју“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи Градске болнице Темишвар и Дома здравља Велико Градиште.
Укупна вредност пројекта је 1.038.305,80 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 882.559,93 евра.
Општи циљ пројекта је да се заједницама са обе стране границе кроз повећан приступ ефикасним медицинским услугама уз рану, модерну дијагностику и тренутно лечење рака штитне жлезде побољша квалитет живота. Кроз активну прекограничну сарадњу очекује се да резултати пројекта, куповином и уградњом висококвалитетне медицинске опреме и обуком оговарајућег кадра, доведу до модернизације регионалних медицинских центара који су укључени у дијагнозу и лечење патологије штитне жлезде.
На конференцији су о пројекту говорили префект жупаније Тимиш Ева Андреаш, генерални конзул Владан Тадић, председник општине Велико Градиште Драган Милић, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу Анка Лолеску, директор Градске болнице Темишвар др Мариа Опреа и директор Дома здравља Велико Градиште др Љиљана Стевановић.