Printer Friendly Version PREDSTAVLjEN NOVI PROJEKAT IZ PROGRAMA PREKOGRANIČNE SARADNjE RUMUNIJA-SRBIJA @ 22 October 2019 07:37 AM

Na Univerzitetu za medicinu i farmaciju „Viktor Babeš“ u Temišvaru (UMFVBT) 07.10. održana je konferencija na kojoj je predstavljen projekat pod nazivom „Medicinska infrastruktura za razvoj vrhunske hirurške usluge u prekograničnom regionu“, koji će u naredne 2 godine biti realizovan u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020 u saradnji UMFVBT i opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu.
Ukupna vrednost projekta je 1.173.194,62 evra, od čega su bespovratna sredstva EU 997.215,42 evra.
Navedena sredstva će biti iskorišćena za izgradnju još dva nivoa zgrade Centra za laparoskopsku hirurgiju i mikrohirurgiju u Temišvaru, koji će biti opremljen i osposobljen za pripremu, obuku i usavršavanje medicinskih stručnjaka iz županija Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci u Rumuniji i Podunavskog okruga u Srbiji. Istovremeno su predviđeni besplatni skrining pregledi raka prostate, raka materice, raka želuca i dijabetesa za stanovništvo u navedenim područjima.
Na konferenciji su o projektu govorili rektor UMFVBT prof. dr Marius Raika, generalni menadžer projekta dr Aleksandru Nistor i menadžer projekta dr Nenad Đorđević. O značaju programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija za razvoj prekograničnih oblasti i unapređenje odnosa dve zemlje govorili su Anka Lolesku, direktor regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju i generalni konzul Vladan Tadić.