Printer Friendly Version ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРОЈЕКАТ ИЗ ПРОГРАМА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ РУМУНИЈА-СРБИЈА @ 22 October 2019 07:35 AM

На Универзитету за медицину и фармацију „Виктор Бабеш“ у Темишвару (УМФВБТ) 07.10. одржана је конференција на којој је представљен пројекат под називом „Медицинска инфраструктура за развој врхунске хируршке услуге у прекограничном региону“, који ће у наредне 2 године бити реализован у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020 у сарадњи УМФВБТ и опште болнице „Свети Лука“ у Смедереву.
Укупна вредност пројекта је 1.173.194,62 евра, од чега су бесповратна средства ЕУ 997.215,42 евра.
Наведена средства ће бити искоришћена за изградњу још два нивоа зграде Центра за лапароскопску хирургију и микрохирургију у Темишвару, који ће бити опремљен и оспособљен за припрему, обуку и усавршавање медицинских стручњака из жупанија Тимиш, Караш-Северин и Мехединци у Румунији и Подунавског округа у Србији. Истовремено су предвиђени бесплатни скрининг прегледи рака простате, рака материце, рака желуца и дијабетеса за становништво у наведеним подручјима.
На конференцији су о пројекту говорили ректор УМФВБТ проф. др Мариус Раика, генерални менаџер пројекта др Александру Нистор и менаџер пројекта др Ненад Ђорђевић. О значају програма прекограничне сарадње Румунија Србија за развој прекограничних области и унапређење односа две земље говорили су Анка Лолеску, директор регионалне канцеларије за прекограничну сарадњу и генерални конзул Владан Тадић.