Printer Friendly Version SRPSKA PRAVOSLAVNA EPARHIJA TEMIŠVARSKA OBELEŽILA 800 GODINA AUTOKEFALNOSTI I EPARHIJSKU SLAVU SV. JOSIFA MITROPOLITA TEMIŠVARSKOG @ 11 October 2019 12:06 PM

U Temišvaru su 27. i 28. septembra održane svečanosti kojima je Srpska pravoslavna eparhija temišvarska obeležila 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i slavu svog zaštitnika Sv. Josifa mitropolita temišvarskog. Proslava praznika započela je u večernjim satima 27. septembra, kada je nakon prazničnog bdenija u Episkopskom dvoru održana promocija albuma Sârbii din România: istorie, spiritualitate, cultură (Srbi u Rumuniji: istorija, duhovnost, kultura) i novog broja Glasnika, časopisa Eparhije temišvarske.
Narednog dana u Sabornoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Temišvaru arhijerejsku liturgiju služili su: episkop banatski g. Nikanor, episkop mohački g. Isihije i episkop budimski i administrator temišvarski g. Lukijan. Svečanoj liturgiji, na poziv vladike Lukijana, prisustvovali su direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde dr Mileta Radojević sa saradnicima, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, narodni poslanik u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ i generalni konzul Vladan Tadić.
U prepunom hramu Saborne crkve ispunjenom vernim narodom iz Temišvara i okoline i sveštenstvom i monaštvom eparhije Temišvarske i Budimske, na kraju svete Liturgije episkop Lukijan je, povodom eparhijske slave i obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, odlikovao ordenima Eparhije temišvarske O. Krstića, S. Adnađa i generalnog konzula. Litijom na centralnom gradskom trgu Ujedinjenja, koju su predvodile vladike u pratnji zvanica, celokupnog sveštenstva i monaštva eparhija temišvarske i budimske kao i mnogobrojnih vernika, nastavljena je svečanost obeležavanja eparhijske slave, koja je završena smotrom svih crkvenih horova Eparhije i gostiju iz Srbije.