Printer Friendly Version СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ТЕМИШВАРСКА ОБЕЛЕЖИЛА 800 ГОДИНА АУТОКЕФАЛНОСТИ И ЕПАРХИЈСКУ СЛАВУ СВ. ЈОСИФА МИТРОПОЛИТА ТЕМИШВАРСКОГ @ 11 October 2019 12:03 PM

У Темишвару су 27. и 28. септембра одржане свечаности којима је Српска православна епархија темишварска обележила 800 година аутокефалности Српске православне цркве и славу свог заштитника Св. Јосифа митрополита темишварског. Прослава празника започела је у вечерњим сатима 27. септембра, када је након празничног бденија у Епископском двору одржана промоција албума Sârbii din România: istorie, spiritualitate, cultură (Срби у Румунији: историја, духовност, култура) и новог броја Гласника, часописа Епархије темишварске.
Наредног дана у Саборној цркви Вазнесења Господњег у Темишвару архијерејску литургију служили су: епископ банатски г. Никанор, епископ мохачки г. Исихије и епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан. Свечаној литургији, на позив владике Лукијана, присуствовали су директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде др Милета Радојевић са сарадницима, председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, народни посланик у румунском парламенту Славољуб Аднађ и генерални конзул Владан Тадић.
У препуном храму Саборне цркве испуњеном верним народом из Темишвара и околине и свештенством и монаштвом епархије Темишварске и Будимске, на крају свете Литургије епископ Лукијан је, поводом епархијске славе и обележавања 800 година аутокефалности СПЦ, одликовао орденима Епархије темишварске О. Крстића, С. Аднађа и генералног конзула. Литијом на централном градском тргу Уједињења, коју су предводиле владике у пратњи званица, целокупног свештенства и монаштва епархија темишварске и будимске као и многобројних верника, настављена је свечаност обележавања епархијске славе, која је завршена смотром свих црквених хорова Епархије и гостију из Србије.