Printer Friendly Version OTVORENI 20. DANI SRPSKE KULTURE U ARADU @ 26 September 2019 01:31 PM

U Aradu je 16. septembra održana svečanost povodom otvaranja dvadesetog izdanja Dana srpske kulture u Aradu. Manifestaciju su, svojim obraćanjem prisutnima u svečanoj sali Županijskog saveta, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, otvorili predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, potpredsednik Županijskog saveta Arada Ovidiu Blčea, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji i predsednik mesne organizacije Arad Darko Voštinar i generalni konzul Vladan Tadić.
U govorima je istaknut značaj manifestacije „Dana srpske kulture u Aradu“ za srpsku zajednicu u Rumuniji, koja se u kontinuitetu održava dvadeset godina u organizaciji Saveza Srba, a pod pokroviteljstvom Departmana za međuetničke odnose Ministarstva kulture Rumunije i finansijsku podršku Županijskog saveta Arad. U govoru zvaničnika Županijskog saveta posebno je naglašen doprinos srpske manjine u kulturnom životu županije Arad koja je multinacionalna i multikulturalna sredina i primer suživota, saradnje i poštovanja među manjinama.
Dani srpske kulture u Aradu traju do 28. septembra kada će biti zatvoreni velikim godišnjim koncertom KUD „Kolo“ iz Arada. U međuvremenu će u Aradu, Pećki i Felnaku biti organizovano više različitih manifestacija, od književnih večeri i simpozijuma, do prijateljskih sportskih susreta i nastupa drugih srpskih kulturno-umetničkih društava.