Printer Friendly Version ОТВОРЕНИ 20. ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У АРАДУ @ 26 September 2019 01:24 PM

У Араду је 16. септембра одржана свечаност поводом отварања двадесетог издања Дана српске културе у Араду. Манифестацију су, својим обраћањем присутнима у свечаној сали Жупанијског савета, која је била испуњена до последњег места, отворили председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, потпредседник Жупанијског савета Арада Овидиу Блчеа, потпредседник Савеза Срба у Румунији и председник месне организације Арад Дарко Воштинар и генерални конзул Владан Тадић.
У говорима је истакнут значај манифестације „Дана српске културе у Араду“ за српску заједницу у Румунији, која се у континуитету одржава двадесет година у организацији Савеза Срба, а под покровитељством Департмана за међуетничке односе Министарства културе Румуније и финансијску подршку Жупанијског савета Арад. У говору званичника Жупанијског савета посебно је наглашен допринос српске мањине у културном животу жупаније Арад која је мултинационална и мултикултурална средина и пример суживота, сарадње и поштовања међу мањинама.
Дани српске културе у Араду трају до 28. септембра када ће бити затворени великим годишњим концертом КУД „Коло“ из Арада. У међувремену ће у Араду, Пећки и Фелнаку бити организовано више различитих манифестација, од књижевних вечери и симпозијума, до пријатељских спортских сусрета и наступа других српских културно-уметничких друштава.