Printer Friendly Version У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 26. „ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА СРБА У РУМУНИЈИ“ @ 21 August 2019 10:38 AM

У Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару 17. августа свечано је отворена јубиларна 26. по реду књижевно-духовна манифестација „Дани преображења Срба у Румунији“. Том приликом је присутне госте, учеснике манифестације и представнике медија прво поздравио генерални конзул, а потом су се присутнима обратили: његово преосвештенство Епископ будимски и администратор темишварски владика Лукијан, почасни председник Савеза Срба у Румунији Славомир Гвозденовић, потпредседник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније Роберт Шербан, председник Матице српске Драган Станић, помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и овогодишњи лауреат „Велике базјашке повеље“ српски песник Стеван Тонтић.
Поред писаца из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из БиХ, Словеније, Француске, Мађарске и Немачке.
Манифестација је по свом значају јединствена у дијаспори и региону чији превасходни циљ је неговање српског језик и очување савременог српског књижевног израза у расејању. Из тог разлога, по традицији манифестација окупља многобројне књижевне ствараоце на српском језику, а тродневним програмом су предвиђене књижевне вечери, међународни симпозијум посвећен капиталним књигама српске дијаспоре, као и неколико културних приредби. Програмом је и ове године обухваћено неколико места у Жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво, од Темишвара, Белобрешке, Старе Молдаве, Базјаша, Златице, Кусића и Соколовца, а централно место је манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику.
„Дани преображења Срба у Румунији“ је најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније и уз подршку Града Вршца који обезбеђује новчани део награде.