Printer Friendly Version ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ ИГОРА МИРОВИЋА ЖУПАНИЈИ ТИМИШ @ 16 August 2019 12:18 PM

Поводом обележавања 100-годишњице од оснивања жупаније Тимиш, на позив председника Жупанијског савета Тимиш Калина Добре, делегација Покрајинске владе на челу са председником владе Игором Мировићем, боравила је у Темишвару 27. и 28. јула 2019. године.
У оквиру дводневног програма, првог дана боравка, одржан је састанак делегација Покрајинске владе и Жупанијског савета Тимиш на коме је анализирана досадашња сарадња и разматране могућности за њено проширење и унапређење у оквирима надлежности једне и друге стране. Заједнички су констатовани изузетно добри односи и потврђен висок ниво сарадње две стране. Договорено је да се у другој половини септембра у Новом Саду одржи састанак на коме би се конкретније размотриле могућности за реализацију више питања која су покренута у међусобним разговорима током ове посете (Унапређење економске сарадње; Заједнички пројекти и коришћење фондова ЕУ; Успостављање чвршће и конкретније сарадње између организација задужених за реализације пројеката европских престоница културе „Нови Сад 2021“ и „Темишвар 2021“; Подршка мањинским заједницама, посебно изналажење могућности за ревитализацију објекта у којем функционише српска теоретска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару и др.)
Након састанка у поподневним сатима за све званице организована је посета месту Марђина, у коме је средствима ЕУ реализован пројекат развоја туризма у руралним и аутентичним подручјима, заснован на традицији и производњи органске хране, као и посета музеју грнчарије и музеју ваздухопловства, такође изграђених пројектима које је финансирала ЕУ.
Другог дана посете у оквиру свечане седнице Жупанијског савета Тимиш потписана је Декларација о намерама о успостављању сарадње и развоја пријатељских односа између жупаније Тимиш и Аутономне покрајине Војводине.