Printer Friendly Version POSETA LETNjEM KAMPU SRPSKOG JEZIKA U MANASTIRU SV. ĐORĐA @ 31 July 2019 07:33 AM

Generalni konzul na poziv arhijerejskog zamenika Eparhije temišvarske protojereja stavrofora dr Marinka Markova 05. jula posetio letnji kamp srpskog jezika u manastiru Sv. Đorđe, koji se nalazi 60-tak kilometara od Temišvara.
Kamp koji je i ove godine organizovan u tri jednonedeljne smene, okupiće oko stotinu dece iz Temišvara, Dunavske klisure i Arada. Namenjen je mlađoj školskoj deci iz mešovitih brakova, koji ne pohađaju redovnu nastavu u srpskim školama i nedovoljno dobro ili uopšte ne govore srpski jezik. Cilj ovakvih kampova je da se deca što više integrišu u srpsku zajednicu, nauče osnove srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Trenutno u kampu boravi 20 dece iz Dunavske klisure, različitog uzrasta, kojima nastavu drži profesorka srpskog jezika u penziji, a nastavu iz veronauke svršeni bogoslovi iz Eparhije temišvarske. Pored njih brigu o deci u kampu vode i iguman i monahinja koji žive u manastiru. Kamp je i ove godine pomogao Savez Srba u Rumuniji sredstvima neophodnim za prevoz i ishranu dece, a prilikom obilaska deci su od strane generalnog konzula uručeni paketi sa slatkim proizvodima iz Srbije.