Printer Friendly Version ПРЕОБРАЖЕЊСКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТЕМИШВАРУ @ 25 July 2019 02:08 PM

У Темишвару је 07. јула, у Српском културном центру Савеза Срба у Румунији отворена 11. ликовна колонија која окупља ликовне уметнике из више земаља.
На пригодној свечаности поводом отварања колоније, присутне уметнике, представнике медија и љубитеље уметности, поздравили су генерални конзул, председник ССР Огњан Крстић и председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић,  песник, сликар и један од сталних селектора и учесника ове колоније.
Под покровитељством ССР сваке године у ово време у Темишвару ствара двадесетак ликовних уметника из више земаља, чија дела се потом представљају на ликовној изложби у оквиру Дана српске културе у Темишвару средином новембра. Према избору Дане Петков, познате сликарке српског порекла из Темишвара и Миодрага Јакшића, ове године су у Темишвар допутовали уметници из Израела, Словеније, Хрватске, БиХ, Бугарске и Србије. Уз домаће уметнике из Румуније, гости из наведених земаља ће до 10. јула о/г. имати прилику да свој уметнички израз оставе у трајно власништво ССР. И ове године ће сва уметничка дела, као и претходних 10 година, након представљања на новембарској изложби, украшавати просторије Српског културног центра у Темишвару али и седишта ССР и осталих српских институција у другим градовима у Румунији.