Printer Friendly Version ПОСЕТА ЛЕТЊЕМ КАМПУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У МАНАСТИРУ СВ. ЂОРЂА @ 25 July 2019 02:08 PM

Генерални конзул на позив архијерејског заменика Епархије темишварске протојереја ставрофора др Маринка Маркова 05. јула посетио летњи камп српског језика у манастиру Св. Ђорђе, који се налази 60-так километара од Темишвара.
Камп који је и ове године организован у три једнонедељне смене, окупиће око стотину деце из Темишвара, Дунавске клисуре и Арада. Намењен је млађој школској деци из мешовитих бракова, који не похађају редовну наставу у српским школама и недовољно добро или уопште не говоре српски језик. Циљ оваквих кампова је да се деца што више интегришу у српску заједницу, науче основе српског језика и ћириличног писма.
Тренутно у кампу борави 20 деце из Дунавске клисуре, различитог узраста, којима наставу држи професорка српског језика у пензији, а наставу из веронауке свршени богослови из Епархије темишварске. Поред њих бригу о деци у кампу воде и игуман и монахиња који живе у манастиру. Камп је и ове године помогао Савез Срба у Румунији средствима неопходним за превоз и исхрану деце, а приликом обиласка деци су од стране генералног конзула уручени пакети са слатким производима из Србије.